Aktivitäter-Vinter

AKTIVITETER - VINTER

Slädhundturer

Njut av en vacker slädtur med huskies som drar din släde. Det är ett unikt sätt att uppleva vinterlandskapet. Under vintern anordnar vi för gäster som bor på campingen huskyturer i samarbete med Huskypoint i Norge.

Skidåkning

I Funäsfjällen finns sex skidområden: Tänndalen, Tänndalsvallen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Tännäskröket och Kappruet. Alla har sina unika egenskaper och sin unika inriktning. Det är lätt att få en egen favorit. Med sina höga fjäll, sagolika natur och djupa natursnö är Funäsfjällen ett komplett alpint skidparadis. Fem minuters bilresa från vår camping ligger skidområdet Tänndalen. Ta på dig skidorna och njut av 40 km vackra nedfarter och perfekt snö! Om du vill återhämta dig från dina ansträngningar finns det gott om mysiga restauranger i backarna. Skidbussen stannar direkt vid vår camping.

Snöskoter

Åk skoter över högfjäll, genom vacker fjällbjörkskog och i vindlande dalgångar. I Funäsfjällen finns 610 kilometer skoterleder, varav 150 kilometer går över högfjället i ett av Sveriges vackraste fjällområden. De breda skoterlederna prepareras kontinuerligt för att hålla toppklass. Lederna är 5 meter breda, det finns 8 terminaler för av- och pålastning med gratis bilparkering i Funäsdalen samt 2 offpist-områden. Lederna är tydlig skyltade för säkrare vägövergångar och ledvärdar finns alltid på plats i ledsystemet. För gäster som bor på campingen kan vi boka en skoter eller skotertur på Puls i Hamra

Turridning vinter

Det är en fantastisk upplevelse att rida över isen på Funäsdalssjön, kilometervis med töltsträckor, där möjlighet finns att ta en galopp för de mkt ridvana, annars galopperar vi på stigar i skogen. Stillheten infinner sig när vi rider upp på stigar i skogen, bland snöbeklädda tallar, granar och björkar, snön yr runt hovarna när vi rider fram. För gäster som bor på campingen kan vi boka turen på Fjällpilens.

Fatbiken på vinterleder

Cykling i snön görs med en fatbike. Fatbike är kul! Under vintern förbereder vi en led över sjön Malmagen. Du kan också göra en tur på de många preparerade längd- och skoterlederna. Vi har sex fatbikes att hyra i olika storlekar som du själv kan åka på vägen med. En oförglömlig upplevelse!

Längdskidor paradis

Åk längdskidor i en storslagen fjällemiljö, genom dalgångar och över högfjäll. Här ringlar sig vår längdspår genom hela Funäsfjällen, totalt är det ungefär 300 kilometer preparerade längdspår. Systemet är byggt så att du alltid har längdskidåkning i världsklass i din närhet oavsett vilken by du bor i. Dessutom finns 450 kilometer rösade leder att upptäcka. Här finns möjlighet att hitta sin egen favorit-tur och njuta fullt ut av längdskidåkningen oavsett vilken ambition du har. Du kan upptäcka nya spår varje dag, kanske med hjälp av skidbussen, eller ta skidorna hem från backen. Alternativen är många och varierande – Funäsfjällen öppnar möjligheter för alla: barnfamiljer, motionärer och världselit

Hästslädtur

Följ med på en häst- och slädtur genom Funäsfjällens vinterlandskap genom skogen i Flon (Bruksvallerna). Det är en magisk känsla att glida genom ett tyst vinterlandskap med ljudet av hästklockorna. Turen avslutas med en glögg vid en vedeld. För campinggäster kan vi boka slädturen.

Guidad snöskovandring

Går det att vandra i djup snö? Ja, det går – och stavas snöskor! Att vandra med snöskor är ett härligt och lätt sätt att njuta i naturen om vintern. Att gå med snöskor är det bästa sättet att uppleva naturen på under vintern men kommer så nära allt och precis som med vandring på sommaren så är det här det bästa sättet att uppleva lugnet. Var guidade turen tar dig till några av de vackraste och mest sceniska områdena runt Funäsfjällen.

Pimpelfiske

Det är något speciellt med vinterfiske. Tänk dig att ligga på ett mjukt renskinn. Funäsfjällen lockar många vinterfiskare då det anses vara ett av Sveriges bästa områden med många och varierade fiskevatten. Du kan pimpelfiska på sjön Malgmagen från mitten av november till mitten av maj. Pimpelfiske är en förmånlig hobby och lätt att börja med. Allt du behöver är en isborr, ett pimpelspö och en lina med tafs och pirk.

Fondueafton

Efter en dag full av aktiviteter kan du njuta av en härlig viltfondue med älg och renn i den stämningsfulla fjällstugan "Andersborg Våffelstuga". Med vesslan körs du till fjällstugan och hämtas igen. Med lite tur kan du till och med se norrsken! För campinggäster kan vi boka ett bord.

Med häst och släde och gott mat!

Med häst och släde längs en gammal sadelväg går turen till Volldalskoja. Koja är byggd av timmer från Femundens inre skogar och briketter från den gamla nationella gränsbron. Inuti finns levande eld, fjällfisk och rökt renar. Utanför växlar vädret från den klaraste stjärnhimlen till snöväder, som när det är som häftigast kallas "huggu buver". Det bästa med den fina stenklockan som hänger på väggen är att den inte går..., för här ska man känna att tiden står still. Efter en härlig middag tar hästarna oss tillbaka För campinggäster kan vi boka ett bord.

Magisk norrsken

Ofta kan du se norrskenet så tidigt som i slutet av augusti ända till en bit in i april. Tidpunkten för norrskenet varierar beroende på hur tidigt mörkret infaller; under vintersäsongen så kan du se norrsken så tidigt som från 16.00 på eftermiddagen. En magisk upplevelse som du inte snart kommer att glömma.

Öga mot öga med urtidsdjur: myskox

En guidad tur hos Myskoxcentrum är en världsunik upplevelse som endast finns att uppleva i Funäsfjällen! Du får berättat om urtidsdjuret myskoxen, möta dom här hos oss och besöka intressante utställning.

Fika i renhagen

Hos Jillie kan du slå dig ner i renhagen och få en riktig fjällupplevelse: Man pratar om livet med renarna förr och idag; hur året växlar, hur en dag kan se ut, och om renskötselns och samiska historian i området. Kom och sitt en stund vid renarna, njut av deras sällskap och en kopp varm dryck och rensnacks.

Snowkiting

Bättre område för Snowkite hittar du inte! Snö-säkert tillsammans med enorma vider som skapar jämna vindar och snowkitespots i världklass. Här kan du gå din kitekurs i vinter utan att de ska bli krångligt. Här behövs ingen skoter eller långa vandringar.

Den idylliska kopparstaden i Norge

Röros är en idyllisk liten stad med en tidigare koppargruva, upptagen på UNESCO:s världsarvslista för sin unika miljö. Gruvan stängdes 1977 och hade då varit operativ i 333 är. Stadens höjdpunkter är träkyrkan från 1784 och de ca 2000 trähusen i max två våningar. Antingen i glada färger eller med mörkbruna tjärastrukna fasader. De flesta svenskar har sett Röros i TV-serien om Pippi. Samtliga utomhusscener, och de är många, i de två avsnitten Pippi i den första snön samt Pippis jul är inspelade i staden. Den andra saken staden är känt för är sin julmarknad och sin årliga marknad varje år i februari: Rørosmartnan.

EnglishGermanDutch