Aktivitäter-Sommar

AKTIVITETER - SOMMAR

Vandringsparadis

I Funäsfjällen hittar du mer än 40 markerade vandringsleder, 60 toppar över 1000 meter och mer än 200 fjällsjöar. Fjällnäs ligger mitt i vandringsparadiset och det finns många möjligheter till dagsutflykt eller flerdagarsturer. Det finns en god chans att du möter renar i fjällen.

Älgsafari

Vi erbjuder älgsafari för grupper upp till 6 personer. Vi åker tidigt på morgonen så att vi har den bästa chansen att upptäcka älg. Vi visar dig Funäsfjällens vackra landskap och förklarar om de speciella djuren.

Mountainbiking

Under sommaren är skidorten Hamra ett enda stort MTB-paradis. Under sommaren tar du dig enkelt upp på kalfjället med hjälp av vår sittlif och sen har du valet av dussintals nedfarter. Självklart kan du även cykla någon av de många MTB-leder som byggts i Funäsfjällen.

Paddling

Vi hyr enstaka kajaker, en kanadensare (för barnfamilj) och roddbåtar. Du kan paddla och njuta av den vackra utsikten från sjön Malmagen. Det finns också flera stränder där du kan koppla av. Finns även ett vindskydd på andra sidan av sjön med grillplats.

Flugfiske

Under sommarsäsongen erbjuder vi flugfiskekurser för nybörjare. På kvällen kommer vi att lära dig de grundläggande teknikerna för att kasta. Nästa dag tar vi dig till fina fiskeplatser, till exampel: Ljusnans nedre del, Mittåns övre del, Messmörtjärn samt tjärnarna väster Mittådalsvägen. Användning av flugfiskespö, fiskekort och fika ingår.

Ridtur med islandshästar

Ta en dagstur genom fjällen på din "egen" islandshäst. Du kan boka en kort-, halvdags- eller heldagstur. Tillsammans med en erfaren guide från Fjällpilens gör du en oförglömlig resa. Upp till åtta deltagare. För campinggäster kan vi boka en dagstur hos Fjällpilens.

Upptäck den samiska kulturen

Fjällnäs ligger mitt i det samiska området Ruvhten Sijte. För att upptäcka renar behöver du inte lämna vår camping. Renar gillar också att besöka oss För att uppleva den samiska kulturen är ett besök i samebyn Mittådalen i kombination med en tur på Flatruet - Sveriges högsta fjällväg - mycket intressant. I Funäsdalen kan du besöka Fjällmuseum och den samiska parken Lopme Laante.

Klättring Via Ferrata

Via Ferrata: klättring med vajer är roligt och lite läskigt på samma gång. I Funäsdalen ligger Funäsfjällens Via Ferrata led, när du når toppen befinner du dig 1000 meter över havet. Roligt, svindlande, vindlande, säkert och kittlig i magen: en upplevelse som passar alla. Leden går utmärkt att klättra med barn. Vissa passager kan vara riktigt utmanande om man inte riktigt har långa vuxenben och armar. Till sin hjälp har man förstås även vajern själv och öglorna, men en vuxen som kan erbjuda en hjälpande hand är obligatoriskt. Det finns även stigar som genar förbi många av passagerna så att de som vill kan ta en enklare tur. I Funäsdalen finns det flera uthyrare av utrustning och vill du ha guidning kan du även boka det.

Golf i fjällen

Spela golf i fjällen: Är greenen grönare här? Mycket möjligt. Den friska luften, och det klara fjällvattnet och jordmånen gör Funäsfjällens golfbanor frodiga och en fröjd att spela på. Att de ligger omgivna av böljande fjälltoppar och Ljusnans och Ljusnedalssjöns friska vatten gör det också till en storslagen upplevelse rent visuellt. Vi har två vackra golfbanor: 18 hålsbanan i Ljusnedal och 9 hålsbana i Ramundberget.

Röros: Den idylliska kopparstaden i Norge

Röros är en idyllisk liten stad med en tidigare koppargruva, upptagen på UNESCO:s världsarvslista för sin unika miljö. Gruvan stängdes 1977 och hade då varit operativ i 333 är. Stadens höjdpunkter är, enligt mig, träkyrkan från 1784 och de ca 2000 trähusen i max två våningar. Antingen i glada färger eller med mörkbruna tjärastrukna fasader. De flesta svenskar har sett Röros i TV-serien om Pippi. Samtliga utomhusscener, och de är många, i de två avsnitten Pippi i den första snön samt Pippis jul är inspelade i staden. Den andra saken staden är känt för är sin julmarknad och sin årliga marknad varje år i februari; Rørosmartnan.

Olavsgruva (Röros)

Följ med ​​på en timmes promenad genom 300 år av gruvhistoria! Turen går genom Nyberget gruva från 1600-talet och Olavsgruva gruva från 1900-talet, 50 m ner och 500 m in till Bergmannshallen. Ljud- och ljuseffekter gör resan till en stämningsfull upplevelse. Bär varma kläder och bra skor!

Komma öga mot öga med urtidsdjur myskox

En guidad tur hos Myskoxcentrum är en världsunik upplevelse som endast finns att uppleva i Funäsfjällen! Du får berättat om urtidsdjuret myskoxen, möta dom här hos oss och besöka intressante utställning.

Flatruet: sveriges högsta fjällväg

Flatruet är Sveriges högsta fjällväg. På grusvägen kör du genom ett imponerande fjällslandskap. Längs vägen har du en hisnande utsikt och du kan se Helags glaciären i fjärran, Sveriges sydligaste glaciär. Flatruet är perfekt för en dagsutflykt i kombination med samebyn Mittådalen.

Svamp och bärplockning

Högsäsongen för bär och svamp är i juli-augusti. Men visst finns det skatter kvar i naturen. Under hösten finns det ofta gott om kråkbär och på myrarna kan du hitta tranbär. Kanske finns det lite blåbär kvar och en del svamp även om högsäsongen är slut.

Norrsken

Ofta kan du se norrskenet så tidigt som i slutet av augusti ända till en bit in i april. Tidpunkten för norrskenet varierar beroende på hur tidigt mörkret infaller. Den här bilden togs i början av september

EnglishGermanDutch